De THT generatie

We hebben allemaal een neus, mond en ogen gekregen bij onze geboorte. Deze belangrijke organen worden al duizenden jaren door de mens gebruikt om o.a. te bepalen of voedsel een beetje veilig te eten is. Vandaag de dag vertrouwen vele mensen nu op de THT datum, of te wel de Tenminste Houdbaarheid Tot datum. Een andere datum is de TGT of te wel de Te Gebruiken Tot datum. Maar daar gaan we het nu niet over hebben.
In 2019 gooide we 35 kilo voedsel per persoon weg. Dat is dus ruim 609 miljoen kilo in Nederland. Door minder goed voedsel weg te knikkeren, kunnen we een hoop geld besparen en het is ook nog eens goed voor het milieu.

In 1991 is de huidige regelgeving m.b.t. de THT datum ingevoerd. Hierin staat vooral op welke producten het niet hoeft te staan. Dit zijn:

  • verse groenten en fruit (niet geschild of gesneden)
  • wijn
  • dranken met een alcoholgehalte van 10%
  • broodbakkerij- of banketbakkerijproducten die bedoeld zijn voor consumptie binnen 24 uur na bereiding
  • azijn
  • keukenzout
  • suikers in vaste vorm
  • suikergoedproducten die bijna uitsluitend bestaan uit gearomatiseerde en/of gekleurde suikers en
  • kauwgom en soortgelijke producten om te kauwen

Is de THT korter dan 3 maanden dan moet de Dag en Maand erop. Het jaar mag wel, maar hoeft niet.
Is het tussen de 3 en 18 maanden, dan volstaat de maand en het jaar.
In het geval de houdbaarheid langer is dan anderhalf jaar, is het voldoende om het jaar te vermelden.

Het kan dus zijn dat een potje gevuld in juni 2022, met een product dat langer dan 18 maanden goed blijft, een THT krijgt met het jaar 2023. Als het potje met hetzelfde product in augustus gevuld wordt, dus 2 maanden later, is het ineens tot 2024 goed.
Als je dus bij de jaarlijkse opruiming in december 2023 het potje uit juni weggooid, blijft het potje uit augustus nog een jaar staan.

Het is dus een beejte krom zoals een hoop mensen met de THT datum omgaan. In het algemeen kun je gerust stellen dat producten, die zogenaamd over de datum zijn, nog best een tijdje kunnen worden geconsumeerd.
Je kunt dan ook beter vertrouwen op je neus, ogen en mond. Ziet het er niet goed uit of ruikt het vies, dan kun je het op voorhand al weggooien. Als het tenslotte toch niet lekker smaakt, dan kun je het alsnog uitspugen en weggooien.

Laten we dus met z n allen minder weggooien. Klein tipje, eet het voedsel voor de THT, hoef je ook niet te twijfelen of het nog goed is.


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.